perjantai 13. syyskuuta 2013

Unikko-seinävaate

Tämä syksy on mennyt sairastaessa ja tylsistyneen olen tehnyt paljon käsitöitä ja osan niistä joulupakeettin. Tein aiemmin pari pientä seinävaatetta (sydän) ja tekniikasta innostuneena halusin tehdä vastaavia villalangasta. Aiheeksi valitsin unikon ja mallina käytin virkkaamaani unikko-patalappua, joista löytyy kuvia täältä blogistakin. Äitini pitää liilasta ja tämä seinävaate on menossa hänelle joulupakettiin. Reunat pitää vielä päätellä ja ommella työlle taustakangas suojaksi. Lisäksi valkoiseen keskustaan tulee koristeeksi muutamia vaaleita helmiä ilmettä antamaan. Helmet ei näy tässä kuvassa kunnolla. Työssä olen käyttänyt valkoista naturgarn -lankaa, kirjavaa Novitan Kaikua ja Svarta Fåretin liilaa Lovikka-lankaa. Tekniikka on helppo eli nostellaan vain ryijykankaan läpi lenkkejä nurjalta puolelta oikealle puolelle. Mitä paksumpi lanka, sen tuuheampi ja napakampi työstä tulee. Lenkkejä ei sidota millään lailla eli saa olla varuillaan ettei vahingossa pura työtä....

Pöllöpipoja

 Käspaikassa oli eräs neulonut tälläisia ihania pöllöpipoja ja mun oli ihan pakko saada ohje. Ohje on saatavilla neulojien foorumilta Ravelry.com, johon pitää kirjautua. Ohje maksoi 4,50 euroa, mutta on sen arvoinen. Olen käyttänyt ennenkin engalannin kielisiä ohjeitä, joten itselleni ojeen tulkitseminen ei tuottanut vaikeuksia. Ohjeen mukaan pipoon käytetään paksua lankaa ja 6 pyöröpuikkoja.

Harmaaseen pipoon olen käyttänyt Atelje Margaretan Anne lankaa kaksinkertaisena ja neulonut pipon 5,5 pyöröpuikoilla. Yläosaan jouduin neulomaan enemmän kerroksia kuin ohjeessa, koska käyttämäni lanka ja puikot olivat ohuemmat. Silmiksi pöllölle laitan mustat helmet, jotka vielä odottaa kiinniompelua. Kuvassa lanka näyttää paljon vaaleammalta kuin todellisuudessa se on. Lanka sopii hyvin pipoon, sillä se on pehmeää eikä villasta huolimatta kutita ainakaan minua.

Valkoinen pipo on neulottu yksinkertaisesta Järbon  4-säikeisestä Gästrike -langasta. Pipo on lasten kokoa ja vaatii vielä vuoren sisälle, sillä lanka on karheaa ja kutittaa aika lailla. Lanka on kuitenkin kestävää ja lämintä. Tälle pöllölle tulee hailun vaaleanpunaiset helmet silmiksi.

Pipo valmistuu hetkessä ja sairaana ollessa tein eilen puolessa päivässä 2 pipoa. Tarkoituksena onkin neuloa näitä pipoja työkavereilleni joululahjaksi. Haluan pöllöstä vähän suuremman aikuisten pipoon, joten muokkasin ohjetta seuraavaa pipoa varten vähän suuremmaksi. Haaveena on myös neuloa lapaset, johon käytän kämmeneen tuota pöllöä.Nuttuja

 Näin Facebookissa mainoksen Nuttuprojektista, kun eräs ystäväni oli tykännyt sivustosta. Projektin ideana on ommella tai neuloa nuttua Etiopian synnytyssairaaloiden vauvoille. Nutuilla on tarkoitus houkutella äitejä synnyttämään sairaalaan kotisynnytyksen sijaan. Projektin innoittamana monet käsityöihmiset on lähteneet mukaan ja nuttuja on valmistunut urakalla. Nyt äidit saavat nutun mukaan kotiin :) Villainen nuttu lämmittää mukavasti ja mahtuu vielä vuoden ikäiselle päälle.
Lisää tietoa ja ohjeet nutun tekemiselle löytyy sivulta: http://www.nuttu.info/

Olen aina miettinut mitä tehdä langan lopuilla ja nyt innostuin minäkin neulomaan nuttuja :). Yllä olevaan nuttuun on käytetty Dropsin Frost ja Gjestalin Silja -lankaa. Oranssi on Siljaa ja keltapunainen Frost lankaa. Koska Frost on ohutta, olen neulonut sitä kaksinkertaisena ja Silja yksinkertaisena. Halusin samanlaiset etu- takakappaleet, joten olen neulonut nutut pyöröpuikoilla. Linkki pyöröpuikoilla tehtävään nuttuun löytyy myös nuttu.info -sivuilta. Kädenaukot tuli mielestäni aika kaposiksi ja seuraavaan nuttuun aionkin suurentaa kädenaukkoja.Tämä pinkki kirjava nuttu on neulottu Trysil Ida ja Viking Froya -langasta. Tummempi fuksian värinen lanka on jotain jämälankaa, josta en tiedä varmaksi. Tämäkin nuttu on neulottu pyöröpuikoilla. Nutusta tuli hieman ohuempi ja pienenmpi kuin oranssista, mutta toisaalta lapsetkin on erikokoisia :). Käyttämäni langat sopivat oikein hyvin nuttuihin ja ovat mielestäni Novitan Nalle-lankaa pehmeämpiä. Tähän nuttuun tein kädenaukot suuremmiksi ja nuttu onnistuikin hyvin.

Tässä vielä molemmat nutut yhdessä. Haluan nutuista mahdollisimman värikkäitä ja iloisia. Nutun neuloo yhdessä päivässä ja ohje on yksinkertainen. Työn alla on vielä yksi nuttu puuvilla/viskoosisekoitelangasta ja sitten lähetän ensimmäisen satsin Tuuriin yhteyshenkilölle odottamaan toimitusta Etiopiaan. Haastankin kaikki neulojat mukaan mahtavaan hyväntekeväisyysprojektiin.