perjantai 23. joulukuuta 2011

piparkakkutaloja ja pipareiden koristelua

Siirin ja Sonja koristelema talo paketissa
Tänä vuonna olen tehnyt yhteensä 7 piparkakkutaloa. Yllättäen muistin kuitenkin kuvata vain 3.... Ensimmäisten 3 talon osalta sain leipomis- ja koristeluapua serkkuni lapsilta ja etenkin kummitytöltäni Sonjalta. Koristeen oli valkoisia helmipalloja sekä sinisiä ja valkoisia lumihiutaleita Tiimarista ja tietenkin eri värisiä sokerikuorrutteita, jota vihreää lukuunottamatta sotkin itse.


koristeita
Pienet talot tehtiin nimittäin gluteiinittomasta taikinasta, jonka leipominen on aikas haasteellista sen pehmeyden takia. Sonja koristeli yhden pienen talon yhdessä 6 vuotiaan pikkisiskonsa Siirin kanssa ja pakkasin sen heille mukaan kotia koristamaan. Siiri kyllä ilmoitti heti, ettei kukaan muu kuin hän saa syödä sitä.

Tein gluteiinittomaa taikinaa kunnon annoksen, kun ajatteli leipovani siitä sitten kaikki piparit. Koska pipareita tulo todella paljon, pakkasi lähes kaikki koristellut piparit myös serkun perheelle mukaan. Taikina jäi hieman pehmeäksi, mutta talot pysyivät hyvin koossa.  Viereisessä kuvassa muutamia valmiiksi koristeltuja pipareita. Nuo piparipojat olivat aivan ihanania ja ostin muotit Tiimarin alennusmyynnistä. Paketissa tuli myös lumihiutale ja kuusi, joita tehtiin myös paljon.


Valmistaikinasta leivoin piparkakkutalokirkon, joka meni arpajaisvoitoksi Helsingin lähetysseurakunnan myyjäisiin. Sinne ne muutkin talot sitten meni. Tai oikeastaa pari pientä taloa. Myyjäisten jälkeen kuoroystäväni soitti ja pyysi leipomaan hänelle gluteiinittoman talon, koska hänelle varattu talo olikin vahingossa myyty. Lopulta leivoin noita taloja yhteensä 3 kpl, joista yksi meni työtoverilleni.

Gluteiinittomienn talojen koristelussa saa olla tarkka ettei vain käytä gluteiinipitoisia koristeita. Koska olin jo käyttänyt kaikki aiemmat koristeet, käytin näissä vain värjättyä sokerikuorrutetta. Ikkunoita koristaa kynntilät, mutta eivät vain näy kuvassa kunnolla. uusia taloja valmistuu sitten vasta ensi vuonna!

kämmekkäät

Olen ottanut tavaksi neulo poislähteville läheisille työtovereilleni jotain läksiäislahjaksi. Nämäkin kämmekkäät ovat siihen tarkoitukseen ;-)
Kysyin henkilöltä suoraan, haluaako hän sukat vaiko lapaset ja hän pyysi kämmekkäitä, jotka lämmttäisivät rannetta ja käsiä päätteellä työskenteltäessä. Lankana on Nallelanka ja puikot 3,5. silmukoita per puikko on 11. Resori on 2o, 2n, muttu kämmenen päällisosa on oikeat silmukat neulottu ristiin joka 3. krs, jolloin muodostuu ikäänkuin palmikkokuvio. On ollut päivittäin jo työtoverillani käyttössä. Näitä täytyy neuloa lisää, sillä muutama työtoverini esitti halunsa saada myös tällaiset.

Helmikoristeiset villasukat

Työtoverini tilasi 6-vuotiaalle tytölleen pinkit helmikoristeiset villasukat. Olen neulonut tuolle suloiselle tytölle enemmänkin villasukkia ja nyt tyttö oli pyytänyt sitä kilttiä tätiä neulomaan helmikoristeisen villasukat, jollaiset olen muutama vuosi sitten tehnyt hänelle. Tottahan toki sitä pitää pienen tytän toive täyttää.

Lankana on käytetty Novitan 100% villalankaa Bambino, joka oli minulle uusi tuttavuus. Sukat on neulottu 3 puikoilla ja ova kokoa 31-32. Olen kiinnittänyt muutaman oikean helmen sukan varsiin koristeiksi. Sukassa käytetty pitsineule on kirjasta pieni suuri neulemallikirja.

Raitavillasukat

Nämä pohkeiden yli ulottuvat villasukat tein tilaustyönä työkaverilleni. Hän oli saanut tädiltään soiton ja pyytänyt pinkkimustia raitasukkia tytölleen pukinkonttiin. Tällaiset sukat kun ovat tällä hetkellä suurta muotia ja sukkien halutaan näkyvän saappaiden alta. Sukat ovat kokoa 38-39 ja olen aloittanut neulomaan ne kärjestä.

Sukat on aloitettu siten, että ensin neulotaan sieleää neuluettä käyttäen neliö 12 s:lla ja 13 krs. Neliön reunoista poimitaan 12 s kultakin sivulta, jolloin saadaan työhön yhteensä 48 s. Tämän jälkeen aloitetaan normaali sileä oikea neule. Opin tämän tavan LIV:lla näytettävästä ohjelmasta neulontakerho.

Työhön olen käyttänyt useitä eri langan jäämiä ja onkin oiva tapa päästä langan lopuista eroon. Koska halusin sukista samanlaiset, olen neulonut molempia sukkian yhtäaikaa. Pääsääntöisesti olen kuljettanut lankaa työssä, mutta kyllä niissä riittä päättelemistäkin. Aioin tehdä kyllä itsellenikin tällaiset raitasukat.

kirjoneulelapaset

Kaikkien muutokiireiden ja opiskelukiireiden jälkeen näin jouluna on aikaa vihdoinkin päivittää blogia. Käsitöitä on syksyn aikan tullut tehtyä runsaasti. Ystäväni innoittamana innostuin tekemään kirjoneulelapaset. Käytin paksumpaa lankaa kuin ohjeessa, joten vähensin vähän silmukoita. Ekoista lapasista tuli mulle kuiteskin liian pienet, joten tein sitten toiset vastavärinä itselleni. Pienemmät meni sitten lahjapakettiin ja niistä löytyy kuva 4.10.2011 päivityksistä.

Lankana on käytetty Norjalaista villalankaa nimeltä Rubin Superwash, jota olen ostanut lankamaailma Nordiasta. Lanka on 100% villaa, mutta konepesu kestävää. Lapaset on neulottu 3,5 puikoilla.  Nämä on itselläni ollut jo kovassa käytössä.