lauantai 5. joulukuuta 2009

Muumitalo arpajaisvoitoksi


Muumitalosta meinasi tulla entinen muumitalo.... taikina jäi hieman liian pehmeäksi ja pelkäsin talon romahtamista. Varmuuden vuoksi ostin valmistaikinan, jota ei onneksi tarvittu... Kokoominen kylläkin oli vaikeaa, mutta hyvin suunniteltu on puoliksi tehty.
Muumitalon on leiponut vuosittain joko itselleni tai myyntiin tai sekä että. Koristelu on joka vuosi hieman erilainen. Talomuoteilla leivonta ja kokoominen sujuu hyvin, mutta omilla kaavoilla ei. Muotit täytyy vain muistaa jauhottaa hyvin, jotta taikina irtoaa eikä ikkunaosat repeä.

Piparitaloja

Lupasin tänä vuonna edellisvuoden tapaan leipoa piparitaloja seurakunnan myyjäisiin. Viime vuonna en kuvia muistanut ottaa, joten tänä vuonna korjasin asian.


Tässä koristeluvaihe menossa. Leivoin osat jo aiemmin itsetekemästä taikinasta. Pohjiin käytin valmistaikinaa (myllynparas), joka mielestäni on paras valmistaikina talojen tekemiseen. Tänä vuonna koristelin katot sydän marmeladeilla. Yleensä käytän ranskanpatilleja, mutta vaihtelu virkistää. Vaaleanpunainen ja vihreä on valmista kuorrutetta tuubista.

Tässä taloja koottuina ennen viimeistelyä. Näiden lisäksi tein vielä yhden gluteiinittoman pikkumökin, joka on koristeltu näiden tapaan. Myös gluteiinittoman taikinan tein itse, sillä en löytänyt valmiina. Resepti muuten sama kuin tavallisissa taloissa, mutta jauhoina käytetty ½ gluteiinitonta jauhoseosta ja ½ tattarijauhoa. Tuli todella rapeita ja hyviä pipareita.
Tässä talot sitten lopullisessa asussaan. Puuttuu enää vain sellofaani ja valmis vietäväksi.