perjantai 12. marraskuuta 2010

hmmmm....lasagnea

Pitkästä aikaa tein itse lasagnea. Serkun perhe on tulossa kyläilemään viikonlopuksi, joten päätin tehdä helppoa ruokaa yhdeksi päiväksi valmiiksi... Yleensä en itselleni viitsi tehdä tätä isoa satsia, vaan ostan Lidl valmista lasagnea. Vähän kyllä oikaisin eli käytin tomaattikastikkeena Lidl valmista tomaattikastiketta pastalle. Se on todella maukasta eikä tarvitse maustaa kuin pippurilla. Käytän kyseistä lasipurkissa olevaa kastikketta aika paljon pieninä määrinä makua antamaa. Toimi erittäin hyvin myös lihapullataikinassa.

Juustokastikkeen tein itse alusta asti. Pinnalle vielä juustoraastetta ja eikun uuniin. Kuten kuvasta näkyy, minä en kursaile kastikkeiden kanssa. Lasagnen täytyy olla mehevää. Tottahan toki tuli sitten maistettua heti uunista otettuna ja hyvää oli, vaikka itse sanonkin. Maistelussa ei malta odottaa lasagnen tasoittumista, vaan sitä on saatava heti.

Vuokana on Tupperwaren Ultra Plus sarjan lasagnevuoka eli muovia, joka kestää uunissa. Olen rakastunut tähän sarjaan, vaikka hintaakin tuotteilla on. Vuoat on kevyitä ja ne on helppo pestä puhtaaksi. Tämän lasgnevuoan kansi toimii erittäin hyvin piirakkavuokana.

Tiskirätti


Mulla on Nanson käsityökassi, joka on täynnä keskeneräisiä töitä sekä lankoja tuleviin töihin. Ensimmäinen etappini lankojen käyttämisessä... toisin sanoen kaikki vajaat kerät on käytettävä pois, jotta voin ostaa uusia täysiä keriä!!!!!! Koska tätä vihreää puuvillalankaa oli vielä jäljellä, päätin neuloa taas tiskirätin, joka on menossa lahjaksi. Kädentaidot messuilta yritän löytää kirjavaa bambusekoite lankaa tiskirättejä varten. Bambulla on desinfioiva vaikutus, joten se soveltuu mun mielestä paremmin tirkirätiksi. En ole kyllä huomannut että puuvillainen alkaisi haisemaan nopeasti, mutta bambu toimii kuitenkin paremmin ja se on pehmeämpi kädelle.

Kirjoneulelapaset

Kesällä päätin pitkästä aikaa neuloa kirjoneulelapset. Ohje on Suuresta käsityökerholehdestä, mutta en muista minkä vuoden ja mitkälapaset nämä ovat. Värit poikkeaa alkuperäisestä ohjeesta sekä lankana on käytetty muistaakseni Silja -lankaa sekä jämälankoja.

Oon aiemmin tehnyt samalla mallilla punaiset lapaset 7-veljestä langasta. En vain tällä kertaa muistanut, että käyttämäni lanka on ohutta, joten lapasista tuli liian pienet. Oli tarkoitus tehdä ne äidille joululahjaksi, mutta menevät nyt jollekin muulle... ;)

Jostain syystä tuo päätteleminen on niin vaikeaa ja nämäkin ovat olleet monta kuukautta vain odottamassa päättelemistä. Sairaana ollessa oli aikaa ja kun ei enää jaksanut neuloa, päättelin kaikki valmiit villasukat ja lapaset. Jotain hyvääkin siis sairaanaolosta.

Pikkuprinsessa villasukat

Myöskin tämä käsityö valmistuin alkuviikolla ja ne oli tilaustyö työkaverini lapsukaiselle, joka rakastaa pinkkiä. Ilmojen kylmetessä myös täällä etelä-Suomessa oli sukille jo tarve edellisten jäätyä pieneksi. Nämä ovat kokoa 28-39 ja lankana Baby Ull. Näin tämän langan Oulunkylän Lankamaailma Nordiassa vissiin kesällä ja se lähti matkaani saman tein. Jo silloin tiesin kenelle sukat tästä langasta aioin neuloa.

Lanka on suhteellisen ohutta ja se huopuu jonkin verran pesussa. Sukat on neulottu 3 puikoilla ja yhdellä puikolla silmukoita oli 12. Sukat on sopivan ohuet esim. talvikenkään tuomaan lisää lämpöä.

tumput hahtuvasta

Olin alkuviikon sairaana ja kun olo kävi tylsäksi, käytin ajan neuloen ja sohvalla löhöten. Parin päivän aikana valmistui mm. nämä huovutetut lapaset. Ohje on Novitan talvi 2005. Varret olen neulonut 7-veljestä lanhasta 10s/puikko ja itse kämmen osa virolaisesta hahtuvasta 15 s/puikko. Ohjeen mukaan kämmenosaan tulee silmukoita vähemmän, mutta mielestäni kämmen osa tulee aina liian tiukaksi, joten lisäsin vähän... liikaakin.... Piti meinaan huovuttaa 2x 1h 10min ohjelmalla. Lapaset on neulottu ekologisilla sukkapuikoilla kokoa 7.

Lapasista tuli aika paksut, mutta lämpöiset ja mukavat käteen. Aioin tehdä myös toiset vastaavat, mutta käytän rannekkeeseen vähän ohuempaa lankaa ja kämmenosan aion neuloa 13 silmukalla. Virolainen hahtuva on todella ohutta, joten lapaset on neulottu kaksinkertaisella langalla.

Ensiviikolla kun on kädentaidon messut Tampereella aion ostaa suomalaista hahtuvaa ja neuloa niistä lapasia ja tossuja. Oikein innolla jo odotan niitä messuja, niin paljon ostettavaa ja ideoita haussa.