sunnuntai 1. elokuuta 2010

syyhyävät sormet... käsitöitä tekemään!!!

Ilmojen viilennyttyä olen alkanä ut tekemään vielä enemmän käsitöitä. Toki niitä on helteilläkin valmistunut, kuten kuvista näkyy, mutta tänään aloitin 4 eri käsityötä. Lisäksi pitäisi päätellä yhdet kirjoneulelapaset ja tossut. Olohuoneen lattialla on monta koria täynnä lankoja. Yhdessä on sukkalankoja, toisessa keskeneräisiä käsitöitä, kolmannessa valmiita käsitöitä, neljännessä lankakukkiin varattuja lankoja jne. Lisäksi sohva on täynnä lankoja ja keskeneräisiä töitä.

Koska tiskirätit on mulla koko ajan hukassa, aloin tänään myös neulomaan bambulangasta itselleni uutta rättiä. Niiden tekeminen on hauskaa ja saa välillä vaihtelua villasukkiin tai lapasiin. Mulla on tapana neuloa aina useita villasukan varsia valmiiksi ja käyttää samalla myös langanloppuja raitojen tekemisiin. Välillä ostan erikseen akryylilankoja varsien koristelua varten.

Pipon neulominen tuntui niin hauskalta, että taidan neuloa vielä yhden pipon jossain vaiheessa. Keväällä aloittamani baskeri Puro-batiikki -langasta odottaa viileitä päiviä ja työmatkoja bussilla. Toisaalta voisi myös virkata muutaman patalapun ja huovuttaa ne.

Eräänä helleaamuna tuli myös askarteltua joulukortit valmiiksi, kun olisi pitänyt siivota. Toisaalta niistä tuli roskaa, joten miksi imuroida ennen sitä :)

huovutetut lapaset

Koska hahtuvaa jäi jäljelle reilusti, päätin neuloa siitä myös lapaset. Minun on pitkään tehnyt mieli kokeilla Novitan talvi 2005 lehdessä ollutta ohjetta, jossa vain kämmenosa on huopuvaa ja rannekeosa ei huopuvaa lankaa.

Ranneke on neulottu Siljan -langasta puikoilla 2,5 ja kämmenosa yksinkertaisesta Pirtin kehräämön hahtuvasta puikoilla 5,5. Silmukoita puikolla on 12. Lapaset mahtuu mulle hyvin (kokoa 7,5-8), mutta silmukkaluvulla 14/puikko olisi ollut ehkä paremmat. Varsi löystyi pesussa jonkin verran, joten sen silmukkaluku saa jatkossakin olla 12, jos käytän samaa lankaa. Paksummasta langasta tehtynä silmukkaluku saa olla ehkä vielä pienempi. Huovutin lapaset 40 asteen kirjopesuohjelmalla 1h 10min. Linkous tais olla 1000. Vähempikin olis riittänyt, mutta lapasista ei kuitenkaan tullut liian pieniä. Huovutan kämmenselkään ehkä vielä jonkun kuvion. Voi olla, että nämäkin löytää tiensä vielä joulupakettiin.

Pipo

Innostuin lauantai-iltana neulomaan itselleni pipon. Pohdin pitkään mitä tästä pinkistä langasta tekisin. Lanka on Gjestalin Rede -lankaa (80% villaa ja 20 % polyamidia). Menin surffailemaan Novitan sivuille ja sieltä löysin tämän pipon ohjeen. Mallissa oli vain yksi raita, mutta päätin käyttää pipoon ylijäämälankoja ja tein raitoja 3 kpl.

Pipo on mulle ehkä vähän iso, mutta käyttöön tulee silti. Ajattelin ommella sisälle trikoovuoren, jotta on Helsingin tuulessa hiukan lämpimämpi. Meinasin tehdä langasta eka sukat, mutta aloitettuani, päätin toisin. Lanka on suhteellisen pehmeetä sukkalangaksi, ja pinkkejä pipoja ei koskaan ole liikaan. Alemmassa kuvassa on pipo vielä lähempää kuvattuna. Valkoiset raidat on tehty Raggegarn -langasta ja viininpunainen Vestlandsgarnia. Toki on mahdollista, että pipo menee lahjaksikin. Katsotaan...

huovutusta

Jotta käsityöt ei olisi yksipuolisia, virkkasin välillä tossuja, jotka huovutin koneessa. Oikealla olevat kirkkaan punaiset tossut virkkasin juhannuksena automatkalla Helsingistä Suonenjoelle. Langan merkkiä en tiedä, sillä lanka oli valmiiksi pussitettu Lankamaailma Nordiassa. Koostumus oli 80 % villaa ja 20% nylonia. Pussissa oli lappu; soveltuu huovutukseen. Täytyy myöntää, että lanka huovuttui hyvin jo 30 min lyhyt pesussa 40 asteessa.

Vaalean liila lanka on Pirtinkehräämön hahvuvavillaa. Löysin kiekon Someron kesätorilta ja väri oli niin ihana, että oli pakko ostaa se. Tossut on menossa joulupakettiin, mutta en kerro kenelle... Hahtuva oli todella paksua, joten virkkasin yksikertaisena. Ohje on Novitan Kevät 2007 lehdessä ja tein täysin sillä ohjeella. Hahtuva huopuu niin hyvin ja kauniisti, että taidan ostaa lisää sitä. Lankaa jäi vielä yli, joten tein siitä muutakin.

Viininpunaiset tossut on neulottu kaksinkertaisesta Vestlandsgarn langasta, joka sekin on ostettu Lankamaailma Nordiasta. Lanka huopuu todella hyvin ja olen käyttänyt sitä aiemminkin mm. unikkopatalapuissa. Nämä ovat menossa työkaverilleni joululahjaksi. Sisälle aion ostaa viellä villapohjallisen.