perjantai 23. joulukuuta 2011

piparkakkutaloja ja pipareiden koristelua

Siirin ja Sonja koristelema talo paketissa
Tänä vuonna olen tehnyt yhteensä 7 piparkakkutaloa. Yllättäen muistin kuitenkin kuvata vain 3.... Ensimmäisten 3 talon osalta sain leipomis- ja koristeluapua serkkuni lapsilta ja etenkin kummitytöltäni Sonjalta. Koristeen oli valkoisia helmipalloja sekä sinisiä ja valkoisia lumihiutaleita Tiimarista ja tietenkin eri värisiä sokerikuorrutteita, jota vihreää lukuunottamatta sotkin itse.


koristeita
Pienet talot tehtiin nimittäin gluteiinittomasta taikinasta, jonka leipominen on aikas haasteellista sen pehmeyden takia. Sonja koristeli yhden pienen talon yhdessä 6 vuotiaan pikkisiskonsa Siirin kanssa ja pakkasin sen heille mukaan kotia koristamaan. Siiri kyllä ilmoitti heti, ettei kukaan muu kuin hän saa syödä sitä.

Tein gluteiinittomaa taikinaa kunnon annoksen, kun ajatteli leipovani siitä sitten kaikki piparit. Koska pipareita tulo todella paljon, pakkasi lähes kaikki koristellut piparit myös serkun perheelle mukaan. Taikina jäi hieman pehmeäksi, mutta talot pysyivät hyvin koossa.  Viereisessä kuvassa muutamia valmiiksi koristeltuja pipareita. Nuo piparipojat olivat aivan ihanania ja ostin muotit Tiimarin alennusmyynnistä. Paketissa tuli myös lumihiutale ja kuusi, joita tehtiin myös paljon.


Valmistaikinasta leivoin piparkakkutalokirkon, joka meni arpajaisvoitoksi Helsingin lähetysseurakunnan myyjäisiin. Sinne ne muutkin talot sitten meni. Tai oikeastaa pari pientä taloa. Myyjäisten jälkeen kuoroystäväni soitti ja pyysi leipomaan hänelle gluteiinittoman talon, koska hänelle varattu talo olikin vahingossa myyty. Lopulta leivoin noita taloja yhteensä 3 kpl, joista yksi meni työtoverilleni.

Gluteiinittomienn talojen koristelussa saa olla tarkka ettei vain käytä gluteiinipitoisia koristeita. Koska olin jo käyttänyt kaikki aiemmat koristeet, käytin näissä vain värjättyä sokerikuorrutetta. Ikkunoita koristaa kynntilät, mutta eivät vain näy kuvassa kunnolla. uusia taloja valmistuu sitten vasta ensi vuonna!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti